GHK-CU.INFO to przewodnik dla czytelników o peptydzie miedziowym. Niczego nie sprzedajemy.
GHK-Cu
.INFO
Języki
Wyłącznie w celach informacyjnych. GHK-Cu jest stosowany w kosmetykach, ale nie jest zatwierdzonym lekiem. W sprawach skóry lub zdrowia skonsultuj się z lekarzem lub dermatologiem.
Bursztynowa ilustracja trzech koralików aminokwasów oznaczonych literami G, H i K wokół centralnego jonu miedzi
GLY-HIS-LYS · KOMPLEKS MIEDZI(II)

GHK-Cu.
Peptyd miedziowy bez tajemnic

GHK-Cu to trzy aminokwasy trzymające jeden jon miedzi. Występuje w kremach do skóry i w badaniach laboratoryjnych nad naprawą tkanek. Ten serwis przedstawia, co o nim wiadomo i jaka część tej wiedzy pochodzi od ludzi, a nie z komórek i zwierząt.

GHK-Cu jest stosowany jako składnik kosmetyków, ale nigdzie nie jest zatwierdzony jako lek. Materiał o jakości badawczej przeznaczony jest wyłącznie do pracy laboratoryjnej. Serwis ma charakter informacyjny.
Naturalny peptyd z 3 aminokwasów
Mocno wiąże miedź, jeden jon na cząsteczkę
Obecny w ludzkim osoczu, ślinie i moczu

O GHK-Cu

GHK to skrót od glicyny, histydyny i lizyny, trzech aminokwasów tworzących ten maleńki peptyd. Organizm przenosi jego niewielkie ilości we krwi, ślinie i moczu, a on bardzo chętnie wychwytuje jony miedzi. Gdy przenosi miedź, nazywa się go GHK-Cu.

Po raz pierwszy zauważono go w latach 70. jako czynnik w ludzkiej krwi, który zmieniał zachowanie komórek wątroby w hodowli. Od tamtej pory bada się go pod kątem naprawy skóry i ran, a ostatnio także ze względu na jego pozorny wpływ na aktywność genów. Stał się też popularnym składnikiem kosmetyków przeciwstarzeniowych.

Entuzjazm wobec GHK-Cu często wyprzedza dowody. Kolejne strony oddzielają wyniki z probówki i badań na zwierzętach od mniejszej liczby badań z udziałem ludzi, z odnośnikiem do każdego źródła.

Najważniejsze dane

Pełna nazwaGlicylo-L-histydylo-L-lizyna miedzi(II)
Inne nazwyCopper tripeptide-1 (nazwa składnika kosmetycznego), prezatyd miedzi
Sam peptydC14H24N6O4, masa cząsteczkowa około 340
Z miedziąOkoło 403
Gdzie występujeLudzkie osocze, ślina i mocz; sekwencja znajduje się też w kolagenie
Główne zastosowaniaKosmetyczne kremy i sera; badania laboratoryjne
Status lekuNiezatwierdzony jako lek w UE, Wielkiej Brytanii ani USA

Słowo przestrogi

Nic w tym serwisie nie jest poradą medyczną ani kosmetyczną. GHK-Cu o jakości badawczej nie jest produktem do pielęgnacji skóry ani metodą leczenia. Jeśli masz problem ze skórą, raną lub zdrowiem, porozmawiaj ze specjalistą.

Co tu znajdziesz